fbpx
MPPT PWM solcellsregulator Mastervolt Solar ChargeMaster

Solcellsregulator – MPPT eller PWM?

En solcellsregulators främsta uppgift är att se till att din batteribank laddas upp snabbt och säkert via solceller. Solcellsregulatorer finns idag i flera modeller, storlekar och är baserade på två olika tekniker – MPPT och PWM. Här presenterar vi teknikernas skillnader och våra solcellsregulatorers olika egenskaper.

MPPT står för Maximum Power Point Tracker och är en teknik som används för att avgöra den exakta laddningen av en batteribank från en solpanel och samtidigt eliminera effektförluster. Eftersom solpanelernas effekt varierar på grund av till exempel antal soltimmar, skuggning, tid på dagen, temperatur och batteribankens spänning kan algoritmerna i MPPT-tekniken ha koll på relevanta parametrar och bestämma när den maximala effekten (Power Point) är som högst.

En solcellsregulator baserad på MPPT-teknik justerar skillnaden mellan solpanelens högre spänningen och den lägre aktuella laddspänningen till batteribanken och tar vara på effekten i just den effektskillnaden och omvandlar den till laddström. MPPT-teknik är därför upp till 30% mer effektiv än PWM-teknik.

PWM står för Pulse Width Modulation och betyder att regulatorn skickar korta laddpulser i snabb följd till batteriet. Om batteribanken skulle vara urladdat sänder regulatorn ut långa pulser i ett tätt intervall och laddningen blir nästan konstant. Till ett fulladdat batteri skickas i stället korta pulser i ett långsamt tempo för underhållsladdning.

Problemet med PWM-tekniken är att den inte kan ta tillvara på effekten i mellanskillnaden mellan den högre spänningen från solpanelen och den lägre aktuella spänningen i batteribanken. Den går helt enkelt förlorad. Problemet blir större om solpanelerna har högre spänning och batteribanken har riktigt låg spänning på grund av att de är urladdade. Då sjunker effektiviteten ytterligare.

Om kravet endast är underhållsladdning kan PWM vara ett fullgott alternativ för en regulator. Var bara noggrann med att välja en som kan ställas in för den batterityp du ska använda, samt att den kommer från en erkänd tillverkare som håller hög kvalitet.

Solar ChargeMaster 25 mppt Mastervolt

SCM25 MPPT är en regulator med mycket hög effektivitet och lämplig för alla batterityper, inklusive lithiumjonbatterier, i små eller medelstora system upp till 400W. Laddningsprofiler för alla typer av batterier är förprogrammerade och enkelt väljas med ett knapptryck. SCM25 MPPT har automatisk 12- och 24V-detektering, är tyst och utrustad med en användarvänlig display. Den har även ett inbyggt skydd mot överbelastning, hög och låg batterispänning, överhettning, kortslutning och omvänd polaritet.

Solar ChargeMaster 60 mppt Mastervolt

SCM60 MPPT-MB är Mastervolts största MPPT-regulator. Med automatisk detektering för 12-, 24- och 48V och integrerad MasterBus-anslutning är den perfekt anpassad för stora och medelstora system upp till 900W, men kan parallellkopplas. SCM60 MPPT-MB passar alla batterityper, även lithiumjon, och har förprogrammerade laddprofiler som enkelt kan styras via den användarvänliga displayen eller MasterBus. Precis som SCM 25 MPPT är SMC60 MPPT-MB utrustad med ett inbyggt skydd mot överbelastning, hög och låg batterispänning, överhettning, kortslutning och omvänd polaritet.

Solar ChargeMaster 20 Mastervolt

SCM20 PWM är en enkel regulator baserad på PWM-teknik. Det är en bra lösning för att ladda både 12- och 24V blybatterier. SCM20 PWM är ett säkert, flexibelt och användarvänligt alternativ för både marina och mobila miljöer.

Denna sida använder cookies. Läs mer om cookies.