fbpx
ladda litiumbatteri med vanlig laddare

Ladda litiumbatteri med vanlig laddare

I takt med att litiumjonbatteriers popularitet ökar ställs också höga krav på dess laddning. Laddningen måste vara pålitlig, säker och snabb, samtidigt som batterierna ska bibehålla sin kapacitet och funktion för att få en maximal livslängd.

Litiumjonbatterier har en hög energidensitet och sparar upp 70% av volym och vikt jämfört med traditionella blybatterier. De är perfekt anpassade för cykliska applikationer och klarar upp till 2000 cykler med väldigt djup urladdning, så mycket som 80%. Ytterligare en fördel med litiumjonbatterier är att de går avsevärt mycket snabbare att ladda upp än traditionella blybatterier.

För att få maximal livslängd med bibehållen kapacitet och bästa funktion är det viktigt att du väljer rätt laddare till ditt litiumjonbatteri. Det är frågan om laddspänningar, strömstyrkor och laddningtid, samtidigt är det viktigt att laddningen är säker och pålitlig.

Vad krävs för att ladda ett litiumjonbatteri?

Det viktigaste att tänka på är att batteriladdaren ska vara anpassad för litiumjonbatterier. För att få ut det mesta av batterierna bör du även hålla dig till laddarens och batteriets rekommenderade anvisningar.

Om du ska att koppla ihop dina litiumjonbatterier med fordonets eller båtens generator blir det lite mer att tänka på och du bör vidta vissa åtgärder innan du kopplar ihop start- och förbrukningsbatteriet. Om du har ett laddningsrelä mellan dem måste det finnas en inbyggd strömbegränsning. Finns det ingen strömbegränsning kommer ett startbatteri i bly och förbrukningsbatterierna i litium att hamna i obalans eftersom de har olika kemier och litium tar laddning snabbare. Med en inbyggd strömbegränsning minimeras risken att en sådan rusning sker. Om du har ett vanligt laddningsrelä kommer det inte kunna hålla emot ström och riskerar att gå sönder. Därför är ett laddningsrelä med strömbegränsning helt nödvändigt.

En annan risk som finns om du kopplar litiumjonbatterier till fordonets generator utan ett laddningsrelä är att generatorn kan gå sönder. I ett litiumjonbatteri finns nästan alltid en BMS eller skyddskrets som bryter laddningen om det blir obalans eller om batteriet blir för djupt urladdat. Om BMSen slår ifrån har generatorn inte längre något motstånd och riskerar därför att gå sönder.

Ett annat säkert alternativ för att kunna ladda litiumbatterier via startbatteriet är att montera en DC/DC-laddare anpassad för ändamålet.

ladda litiumbatteri med vanlig laddare

Vilka Mastervolt-laddare kan ladda lithiumjonbatterier?

Alla Mastervolts batteriladdare, förutom EasyCharge, laddar lithiumjonbatterier.

Denna sida använder cookies. Läs mer om cookies.