fbpx

Inverterkraft – ”Vanlig el” från batteriet

En inverter är den enhet som omvandlar batterispänning (DC) till 230V (AC) som vi har hemma i uttagen. Via invertern sker en omvandling (invertering) av DC spänningen till AC spänning, och du kan använda ”vanlig el” i uttagen utan att vara ansluten till extern strömkälla, tex ett elverk. Genom åren har inverter tekniken utvecklats mycket, och Mastervolt driver på utvecklingen genom framförallt nya Mass SINE ULTRA.

Fykantsvåg, Modifierad sinus eller REN SINUS?

Det finns flera typer av inverters på denna jord: Fyrkantsvåg, Modifierad sinus och ren sinus. Modifierad sinus och fykantsvåg skapar en hackig eller fyrkantig sinus våg. Hemma i uttagen eller generellt via kraftnätet är det helt ren sinus som vi använder.
Vilken ska du välja för att köra elektronik på? ALLTID REN SINUS! All elektronik, all elektronik, är byggd för att gå på ren sinus. Visst fungerar viss utrustning även på fyrkantsvåg eller modifierad sinus. Den typen av inverters är dessutom oftast billigare av förklarliga skäl.
Ren sinus ger dessutom några ytterligare starka fördelar:
Bättre verkningsgrad
Möjlighet att köra känslig elektronik
Batteriet räcker längre
Högre Peak effekt generellt

sinewave

Drar en inverter mycket ström?

Visst, inverter drar ström från batteriet. Detta måste den såklart göra för att omvandla DC strömmen i batteriet, till användbar AC (230V). Mastervolt sinusinverters har en effektivitet på minst 92%, vilket är den högsta som kan uppnås med modern teknik. Strömförlust på grund av konverteringen uppgår därför till ca 8%. Om du ansluter en 850 W kaffebryggare till en Mass inverter kommer förbrukningen vara 850 W, delat med den ombordvarande spänningen på 12 Volt, dvs.70 A. Lägg till ytterligare 8% (100% – 92% = 8%) till summan för inverterns förbrukning, och du når en total strömförbrukning på 70 + 6 = 76 A. Naturligtvis kommer en kaffebryggare endast användas under en kort tid, så förbrukningen mätt i Ah blir relativt blygsam (76 x 5 min. = 6,5 Ah). Som regel bör du dividera den anslutna kapaciteten med 10 för 12 Volt och med 20 för 24 Volt. Här ingår också all strömförlust i kablar och inverter.

masssineultra
mass-sine-ultra

MASS SINE ULTRA

Nya Mastervolt Mass SINE ULTRA, tar inverter teknologin till nästa nivå. Precis som alla Mastervolt invertrar är effekten självklart kontinuerlig effekt ändå upp till 40°C(!). Detta innebär att du kan dra 4000W ur din inverter konstant även i högre temperaturer. Många tillverkare specificerar endast vad deras invertrar klarar i optimala förhållanden, dvs 25°C. I verkligheten sitter invertern ofta i betydligt varmare temperaturer. Tack vare V6 tekniken i Mass SINE ULTRA, där man har delat upp omvandlingen på 6st individuellt styrda trafos istället för en stor, så får vi ut MAX effektivitet även vid lägre belastning och kan köra MAX även i dessa högre temperaturer.
Mass SINE ULTRA kan dessutom parallellkopplas upp till 40kW (!) eller konfigureras för 3 fas. Varför inte då göra en större enhet istället för flera små? Volymbesparing, ofta är det svårt och begränsat med utrymme att installera. Genom att köra fler enheter intelligent parallellkopplade och kommunicerande med varandra, kan man tex få ut en inverter kraft på 12000W kontinuerligt på en yta så liten som strax över 80 L!
Mass SINE ULTRA klarar dessutom 7000W i starteffekt!

Full power @40°C!
Parallellkopplas upp till 40kW
3-fas konfiguration
Spara upp till 40% volym
Effektivitet >92%

Missa inte våra övriga inverters, MASS SINE och Nya AC-Master!

Scroll to Top

Denna sida använder cookies. Läs mer om cookies.